21grams Logo 21grams
search

Tele2

Fakturor som betalas snabbare och nöjda kunder.

Fakturor som betalas snabbare och nöjda kunder. Det var resultat som Tele2 snabbt kunde se när de införde möjligheten att betala fakturor med hjälp av Swish QR- kod.
– Vi fick en positiv respons från kunderna med en gång, säger Hugo Åkerman som är Commercial Manager på Tele2.

Tele2 är en telekomoperatör som bland annat levererar mobiltelefoni, TV och bredband. I Tele2:s mobiltelefonitjänster ingår varumärket Comviq. De har sedan ett och ett halvt år använt 21grams betalmetod Swish QR-kod på sina fakturor. Swish är en mobilapplikation för ögonblickliga kontoöverföringar. Tjänsten har idag cirka 7,5 miljoner privatanvändare. 21grams insåg att tjänsten skulle kunna användas till mer än bara betalningar mellan privatpersoner. Idén till Swish QR-koder föddes. Genom att sätta en QR-kod på en pappersfaktura blir vägen till betalning betydligt kortare. Mottagaren öppnar sin Swish-app i telefonen, scannar koden och godkänner sin betalning via mobilt BankID. QR-koderna innehåller samma unika uppgifter som traditionella OCR-nummer vid gireringar via plus- eller bankgiro och pengarna finns på mottagarkontot direkt. Inga siffror behöver knappas in manuellt. Belopp och referens går att se på fakturan.

Tele2 hade tidigare börjat använda möjligheten att betala med Swish för sina Comviq-kunder som tankar sina kontantkort på hemsidan.

– Betalmetoden blev snabbt den mest använda bland kunderna som tankar digitalt, säger Hugo Åkerman. När vi insåg hur populärt det blev som betalningsmetod kände vi att vi ville utveckla möjligheterna för våra kunder.

Steget blev att tillsammans med 21grams ge Tele2:s kunder möjligheten att betala sin påminnelsefaktura med Swish QR-kod. En digital tjänst på en annars analog faktura. Något som ligger rätt i tiden för Tele2 som erbjuder digitala tjänster. Till en början var det bara mobiltelefonikundernas fakturor som smyckades med QR-kod, men tack vare betalmetodens ökande popularitet kan nu alla Tele2:s kundsegment välja att betala med Swish QR-kod. För att kunderna lätt ska förstå hur betalningen går till har Tele2 lagt en banner kring QR-koden med instruktionen: ” Scanna, skicka, klart!”

– Vi ser att vi får in pengarna snabbare och har fått en mycket positiv respons. Det är många kunder som väljer att betala med Swish QR-kod. Har de väl börjat använda betaltjänsten går de sällan tillbaka till att betala via internetbank, säger Hugo Åkerman.

Tele2 utvärderar nu resultatet av användningen av Swish QR-koder på postala påminnelsefakturor och möjligheten att inkludera tjänsten bredare, även på Comviq-fakturor.

” Vi ser att vi får in pengarna snabbare och har fått en mycket positiv respons”
Hugo Åkerman Commercial Manager, Tele2

– Vi är mycket nöjda med 21grams, och vi ser en potential att utvidga samarbetet, säger Hugo Åkermark. De är mycket tillmötesgående och flexibla. Lätta att ha att göra med helt enkelt.
21grams kan även hjälpa dem som vill ta ytterligare ett steg i den digitala resan.

– Som en del i 21grams produkterbjudande finns även möjlighet till digitala påminnelser via SMS där kunden kan direktbetala med Swish, säger Theodor Förberg, produktägare på 21grams.

Om Tele2

Tele2 AB är en i Kinneviksfären ingående telekomoperatör som levererar bland annat mobiltelefoni, TV och bredband, med verksamhet i 7 länder. Företaget grundades 1993 av Jan Stenbeck och har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Tele2 AB äger ett flertal olika bolag, varav Tele2 Sverige AB är ett.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina uppgifter här.